Poliüretan Sprey Köpük

Poliüretan sprey köpük, poliüretan esaslı, özel uygulama aparatı sayesinde yüzeylere püskürtülerek uygulanabilen, tek bileşenli, çok kaliteli ısı, nem ve ses yalıtım ürünü noktasında kulvarının en başarılısıdır. 

Sprey poliüretan köpük, evde enerji verimliliğinde uzun süredir üst düzey standart olmuş, henüz onu geçen bir ürün yoktur. 

Yeni bir teknoloji olmasa da sprey poliüretan köpük yalıtımı, evinizin termal verimliliğini artırmanın en etkili yollarının başında gelmeye, en tepedeki yerini korumaya devam ediyor. 

Poliüretan sprey köpük, çatı katları, duvarlar, gezinme alanları ve evinizin diğer alanları için harika bir seçenek, muhteşem bir çözümdür. 

Sprey poliüretan köpük veya daha yaygın olarak sprey köpük yalıtımı olarak adlandırılan, çatlakları ve boşlukları kapatmak ve bir binayı yalıtmak için kullanılan sprey bazlı bir malzemedir.

Bir kutu veya kap içine gelir ve sıvı formda başlar. Püskürtülen malzeme kalıcı olarak genleşir ve sertleşerek plastik bir köpüğe dönüşür. 

Temas ettiği yüzeyin şeklini alır ve her köşeyi sızdırmaz hale getirir.

Sprey köpük, iki ana bileşenin bir karışımıdır: izosiyanat ve poliol reçine. 

İki kimyasal arasındaki reaksiyon, yüksek yırtılma direncine ve düşük termal iletkenliğe sahip dayanıklı ve esnek bir malzeme olan poliüretanı doğurur ve bu da onu ideal bir sızdırmazlık ve yalıtım malzemesi yapar.

Yalıtım yapılacak alana püskürtülür ve genişleyerek alanı doldurur. Kullanıma hazır olduğunda, bu malzeme orijinal boyutunun 300 katına kadar genişleyebilir. 

Kapalı Hücreli Poliüretan Sprey Köpük

Kapalı hücreli poliüretan sprey köpük, birbirine sıkıca sarılmış, kırılmamış hücre duvarlarına sahip küçük hücrelerden oluşur. 

Hücreler, köpüğün yalıtım değerini yüksek yapacak şekilde seçilen özel bir gazla şişirilir. Gazla dolu baloncuklar kuruduklarında büyük bir bozulma olmaksızın üzerinde yürüyebilecek kadar güçlü bir malzeme oluşturur. 

Hava ve suya karşı sızdırmazlıkta bir şampiyondur. Bu yalıtım, kayda değer ses geçirmezlik özellikleri ve yangına karşı yüksek direnç sunar. 

Kapalı hücreli köpüğün etkili bir buhar bariyeri olmasına rağmen, yine de ıslanmaya karşı korunması gerektiğine dikkat etmek önemlidir. 

Kapalı hücreli sprey köpük, açık hücreli köpük kadar genleşmez, bu da evde veya binada dar veya sınırlı alanlar varsa onu ideal bir yalıtım seçeneği haline getirir.

Poliüretan sprey köpük aynı zamanda temas ettiği yapılara mukavemet katan tek yalıtımdır.

Gazın yüksek termal direnci yaklaşık R-7 ile R-8; R-değeri açık hücreli alternatifinden önemli ölçüde daha iyi olduğunu gösterir. 

Aynı zamanda buhar bariyeri görevi görür, yalıtımın yüksek düzeyde neme maruz kalma olasılığı, onu tercih edilen ürün haline getirir. 

Zamanla, düşük iletkenliğe sahip gazın bir kısmı kaçıp normal hava ile değiştirildiğinden, R-değeri düşebilir, bu süreç termal sürüklenme olarak bilinir. 

Araştırmalar, çoğu termal sürüklenmenin yalıtım malzemesi uygulandıktan sonraki ilk iki yıl içinde meydana geldiğini, ancak daha sonra köpüğün hasar görmediği sürece nispeten değişmeden kaldığını ortaya çıkardı.

Poliüretan sprey köpük yalıtımından en sevdiğiniz elektronik cihazlara kadar her yerde bulunabilir. 

Poliüretan köpükler, sonsuz sayıda belirlenebilir fiziksel özellik ile herhangi bir şekle, ürüne veya bileşene göre özelleştirilebilir. 

Kapalı hücreli köpüklerin daha az geçirgen olduğu, daha dayanıklı olduğu ve açık hücreli köpüklerle karşılaştırıldığında daha yüksek basınca dayanabileceği görülmektedir.   

Kapalı hücreli köpükleri seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. Bu tür malzemeler denizcilik, şok emilimi ve kağıt ve malzeme taşıma uygulamalarında sıklıkla bulunabilse de optimum performans için gerekli olan istenen fiziksel özelliklere bağlı olarak kapalı hücreli köpükler çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. 

Kapalı hücreli köpükler, açık hücreli köpüklerle karşılaştırıldığında çok çeşitli yetenekler sunar. 

Açık Hücreli Poliüretan Sprey Köpük

Açık hücreli poliüretan sprey köpük, havanın girmesine izin veren kırık hücre duvarlarına sahip yumuşak, esnek, süngerimsi bir yalıtımdır. 

Yoğunluğu kapalı hücre yalıtımından önemli ölçüde daha düşüktür ve ayrıca azaltılmış bir R ~3,7 değerine sahiptir. 

Mükemmel ısı yalıtımı ve hava bariyeri özelliklerine sahiptir. Köpük, kapalı hücreli köpüklerden de daha zayıf ve daha az serttir. 

100 kata kadar ölçeklenebilen oldukça geniş bir köpük yalıtımıdır. Uygulandıktan sonra genişler ve kapalı hücreli sprey köpüğünden daha fazla kapsama alanı sağlar. 

Selüloz yalıtımı yanı sıra, açık hücreli köpük, üstün gürültü azaltma sunan en iyi yalıtımlardan biridir. Termal bir bariyerle birleştiğinde, iyi bir yangın direnci sağlar.

Müteahhitler, sağladığı avantajlar nedeniyle genellikle açık hücreli köpüğü seçerler:

  1. Maliyeti düşüktür. Ekonomik verimin önemli olduğu durumlarda, açık hücreli köpük genellikle daha maliyetli alternatifi yerine seçilir.
  2. Ses bariyeri sağlar. Normal frekans aralıklarında kapalı hücreli köpükten daha etkili bir ses bariyeri oluşturur. Bu nedenle zeminlerin altına ve tiyatro salonlarının çevresine kurulum için çok uygundur.
  3. Esnektir. Kapalı hücreli köpükten daha esnektir ve bu çerçeveleme elemanlarının hava kaynaklı genleşmesine ve büzülmesine uyum sağlamasına olanak tanır. 
  4. Neme karşı geçirgenlik. Genellikle açık hücrenin kullanımından kaçınmak için bir neden olarak gösterilse de bazı durumlarda nemin yalıtımdan geçmesine yardımcı olabilir. 

Çatılarda kullanılan açık hücreli köpük, bir çatı sızıntısının keşfedilme olasılığının daha yüksek olduğu aşağıdaki alana doğru ilerlemesine izin verecektir. 

Aynı uygulamada kullanılan kapalı hücreli köpük, nemi hapsederek sızıntıyı gizler ve potansiyel olarak ahşabın çürümesine yol açar. 

Ancak çoğu durumda açık hücre ıslanabileceği herhangi bir yerde kullanılmamalıdır, çünkü nem yalıtım değerini azaltacaktır. 

Poliüretan Sprey Köpük Yalıtım Nasıl Yapılır?

Poliüretan sprey köpük kullanımı muadillerine göre oldukça kullanışlıdır. 

Öncelikle dikey zeminler için A nozulu uygulama tabancasının ucuna sabitlenir. Meme ile tabanca arasında boşluk olmamasına dikkat edilir. Herhangi bir açıklık, uygulama sırasında köpüğün sızmasına neden olur.

Kutu en az 20 kez çalkalanır ve hazneye eklenir. Uygulama tabancası üst kapağı açılarak sabitlenir. Tabancanın arka tarafındaki vida gevşetilmiş olup uygulama basıncı istenildiği gibi ayarlanabilir. Normal koşullarda vidanın sonuna kadar sıkılması tavsiye edilir. 

Yüzeyden ortalama yaklaşık 50 cm mesafede nispeten hızlı bir şekilde poliüretan sprey köpük sıkılarak uygulanır. 

Yüzeye yaklaşmak veya yüzeyden uzaklaşmak bazı dezavantajlar getirebilir. Yüzeye yaklaşılırsa uygulama kalınlığı artar. İdeal uygulama tek katta maksimum 1,5 cm kalınlıkta olmalıdır. 

Tek kat olarak daha kalın bir uygulama yapılırsa hem ısı hem de ses yalıtım değeri düşer. Optimal uygulama 1,5 cm kalınlığında ve 3 kat bindirmeli olmalıdır. 

Eşdeğer ısı ve ses yalıtımına eşdeğer performansta bir uygulama yapılabilir.  50 cm'den daha uzak mesafeden uygulama yapılması durumunda uygulama kalınlığı azalır ve sarfiyat artar. 

Tavan uygulamalarında sprey tabanca ucundan A nozulu çıkarılarak B nozulu sabitlenir. Sprey tabanca ve ürün dikey bir zemine uygulanacağı için dikey tutulur, B nozulu ürünü tavana püskürtecektir. Bu uygulamada ortalama 25 cm mesafeden uygulama yapılır.

Sprey poliüretan köpük yalıtımı, hem ev sahipleri hem de işyeri sahipleri için oldukça etkili, enerji tasarrufu sağlayan bir seçenektir. 

Sprey poliüretan köpük yalıtımı yapmanın maliyeti, evinizin R-değerini iyileştirebilme avantajıyla birlikte standart fiberglas keçelerle karşılaştırılabilir. 

Bu, selüloz veya mineral yün levhalar gibi geleneksel yalıtım malzemelerine göre nem girişine karşı daha iyi koruma sağlarken ısıtma faturalarından tasarruf etmek anlamına gelir. 

Nakliye, depolama, uygulama ve işçilik maliyetleri diğer muadillerine göre oldukça düşüktür. 

Sprey poliüretan köpük kullanım alanları

Poliüretan sprey köpük ortalama termal iletkenliği 0,022 ile 0,035W/mK arasındadır. Termal iletkenlik ne kadar düşük olursa, ısının bu malzemeye iletilmesi o kadar zor olur, bu da sprey köpük yalıtımını yalıtım için en uygun seçim haline getirir.

Poliüretan sprey köpük yalıtımı, ev sahipleri ve işyeri sahiplerine oldukça etkili yalıtım ve enerji tasarrufu sağlar.

Poliüretan sprey köpük yalıtımı, ev ve çevresi arasında bir bariyer oluşturarak, gerektiğinde sıcak veya soğuk tutarak ve aksi takdirde evde cereyana neden olacak hava sızıntılarını durdurarak çalışır. 

Evin gizli alanlarının görülmemesini, içeride neler olup bittiğinin duyulmamasını sağlamak için pencerelerin ve kapıların etrafındaki çatlakları da kapatır. 

Banyo veya mutfak gibi belirli odalarda nem sorunları varsa, sprey köpük istenmeyen nemi kapatarak bu sorunları kontrol etmeye yardımcı olur.

Duş veya bulaşık yıkama seanslarından sonra düzgün şekilde kurumaları için duvarlardan hava akışına izin vermeye devam eder.

Büyük ölçüde sesin odalardan binaların diğer bölümlerine kimse olmadan kaçabileceği boşlukları kapatma özelliği sayesinde mükemmel gürültü azaltma özellikleri sağlar. 

Poliüretan sprey köpük, farklı konstrüksiyonları ısıl olarak yalıtmak için kullanılır. Sprey köpük harici olarak kullanılırsa, UV radyasyonuna ve elementlere karşı koruma sağlamak için koruyucu bir kaplama gereklidir.

Sprey poliüretan köpük ürünleri, UV ışınlarına, hava koşullarına ve mekanik hasara, kuşların toplanmasına karşı koruma sağlar ve çatı sisteminin yangına dayanıklılık özelliğine yardımcı olur. 

Poliüretan sprey köpük koruması için kullanılan diğer kaplamalara kıyasla alanlarda sorun göstermez. 

Poliüretan sprey köpük ısı ve ses yalıtımı amaçlı olarak akla gelebilecek hemen hemen her yerde kullanılabilir. 

Çatılar, tavan araları, cepheler, temeller, bodrumlar, kilerler, döşemeler, iç duvarlar, katlar arası bindirmeler, iç bölümler, tavanlar. 

Ayrıca binaların yapı elemanlarında, balkonlarda, revaklarda, kapılarda, pencerelerde, boru ve kanallarda, depolarda ve tüm eğimli, pürüzlü ve engebeli yüzeylerde kullanılabilir. 

Araç kasalarında, araç römorklarında, konteyner taşıyıcılarında, konteyner hangarlarında, otopark ve garajlarda, teknelerde, yatlarda, teknelerde ve benzeri yüzlerce alanda da kullanılabilir.

Sprey Poliüretan Köpüğün Avantajları Nelerdir?

Soğuk iklime sahip ülkelerde yalıtım son derece önemlidir. İnsanlar konforlu bir yaşam sürmek ve ısıtma/soğutma maliyetlerini minimum seviyede tutmak için uygun ve uygun yalıtım türlerini tercih etmektedir. 

Sprey poliüretan köpük güçlü bir ses, ısı, nem ve su yalıtımı sunar. 

Isı köprüsünü önleyen tek bir yalıtım sistemi olan poliüretan sprey köpük, ısı yalıtımına doğrudan katkıda bulunur ve binaların ısıtma/soğutma maliyetlerini düşürür. 

Yüksek akustik yalıtım özelliği sayesinde sesi absorbe eder ve huzurlu yaşam alanları sunar. 

Kürlendikten sonra başta su olmak üzere birçok solvente karşı direnci yüksektir. Bu nedenle binaların su yalıtımına da katkı sağlar. 

Müteahhitler sürekli daha etkili ve verimli bir şekilde inşa etmenin yollarını arıyor. Bunu başarabilmelerinin yollarından biri de inşaat projelerinde uygun malzeme kullanmayı sağlamaktır. 

Binaların ısı yalıtımında kullanabilecek çok çeşitli malzemeler varken, poliüretan sprey köpük etkileyici bir seçenektir. 

Poliüretan sprey köpük, inşaat planlarına ve takip eden projelere dahil etmek için enerji açısından verimli, uygun fiyatlı, dayanıklı ve çok yönlü mükemmel bir malzemedir. 

Poliüretan sprey köpük, keşfi ve sonrasında inşaat sektörüne girmesi şüphesiz endüstri için bir fırsattır. 

Malzeme, çatı kaplamadan duvar ve tavan paneli montajına kadar birçok inşaat aşamasında yardımcı olur. Bu çok yönlülüğe inşaat aşamaları boyunca çeşitli faydalar eşlik eder. 

Çatı kaplamada, neme karşı koruma sağlar ve rüzgar direncini artırarak sağlam bir yapıya sahip olmayı sağlar. 

Her yağmur mevsiminde çatı sistemlerinde gereksiz, sinir bozucu sızıntılar için endişelenmeye gerek bırakmaz. 

Duvar montajında ??kullanılan poliüretan sprey köpük, yalıtım özelliğinden dolayı evlerdeki iç ortam sıcaklıklarının orta düzeyde olmasını sağlar. 

Bu yalıtım özellikleri aynı zamanda poliüretanı sabit bir sıcaklığı muhafaza etmesi gereken petrol ürünlerinin taşınmasında ve depolanmasında faydalı kılar.

İnşaatın mali yükünü azaltan verimli bir malzeme almak her zaman avantajdır. Bu amaçla poliüretan sprey köpük, inşaatta ve proje tamamlandıktan sonra harcadığınız para miktarını azaltır. 

Diğer çatı kaplama ve yalıtım malzemelerinden daha ucuzdur. Daha az kullanılır, taşıması ve uygulaması daha kolaydır, işçilik maliyetlerini düşürür. 

Evleri ısıtmak için harcanan parayı önemli ölçüde azaltır. Duvarlardan ve çatıdan ısı kaybını önleyerek ısınmak için daha az enerji kullanmayı sağlar, elektrik ve doğalgaz faturalarını düşürür.

Değişen sıcaklıklarda kolayca genişler ve büzülür ve böylece değişen sıcaklıklarda çatlama olmadan hayatta kalabilir. 

Suya karşı oldukça dirençlidir ve kar veya suya maruz kaldığında zarar görmez. 

Zorlu ortamlara iyi dayanıklı olduğu için olumsuz iklimlere dayanıklıdır.

Poliüretan sprey köpük güçlü bir ses, ısı, su ve nem yalıtımı sunar.  

Yaşanılan eve, işyerine, büro ve ofisie konfor kazandırır.

Dışarıdaki istenmeyen sesleri azaltarak size daha iyi bir gece uykusu sağlar.

Hava sızıntılarını durdurur daha temiz hava sunar. Hava sızdırmazlığı ile dışarıdaki filtrelenmemiş havanın içeri girmesini engelleyen sızdırmazlık sağlar.  

Enerji faturalarını önemli ölçüde azaltır. Araştırmalar, evde kullanılan enerjinin %70'inin ısıtma ve soğutmaya gittiğini ortaya koyuyor. 

Enerji israfını azaltarak çevreye yardımcı olarak, daha parlak gelecek için katkı sağlar!

Her ay elektrik ve doğalgaz faturalarından tasarruf ederek, yalıtım kendini amorti ederek gelecek yıllar için önemli tasarruf sağlar. 

Yüksek dayanma gücü yapısal güç katar ve genel bina sağlamlığını artırır. 

Araştırmalar, sprey poliüretan köpük dolgulu duvarların kontrplak, hafif metal, vinil siding veya alçıpan gibi duvarlara %80-200 arasında raf gücü ekleyebileceğini gösteriyor.

Duvarlar ve çatı kirişleri arasındaki küçük çatlakları ve boşlukları doldurmada etkilidir. Sıçanlar, fareler, hamamböcekleri ve diğer böcekler gibi kemirgenler de küçük deliklerden girerek tavan arasını yok edebilir. 

Sprey poliüretan köpük izolasyonu, görünmeyen tüm giriş noktalarını kapatarak dayanıklı bir bariyer oluşturur, böceklere ve haşerelere karşı dayanıklı bir seçenek haline getirir.

Buraya kadar anlattığımız, çok çeşitli faydalarını saydığımız Sprey poliüretan köpük, yalıtım konusunda en iyi malzemedir. Bütün özellikleri, sunduğu yararları, sağladığı kazançlar bu konuda ‘1’ numara olduğunu ispatlıyor. Bunun yanında tam olarak yerini tutmasa da bir kaç alternatifi vardır.

Diğer Isı ve Ses Yalıtım Alternatifleri Nelerdir?

EPS ve XPS en yaygın ısı yalıtım alternatifleridir. 

Yapıştırma harcı veya köpüğüyle uygulanarak plastik dübellerle sabitlenir. 

Hafif olmasına rağmen, yapıştırıcı olarak harç kullanıldığında binaya yük getirir.

Taş yünü ve cam yünü birbiriyle karıştırılır. Taş yünü panel şeklinde, bükülebilir bunun sonucunda bozulur. 

Eldivensiz tutulduğunda küçük keskin lifler cilde zarar verir. 

Genellikle binalarda bölme duvarlar arasında kullanılır. 

Cam yünü, aksine rulo haldedir yüzeylere serilir. Genel olarak çatı şiltesi olarak kullanılır. Harçla yapıştırılır, yüzeylere sabitlenir. Çok yüksek sıcaklıklara dayanabilir.

Alternatifler arasında ısı yalıtım değeri yüksek olan poliüretan sprey köpüktür.  Uygulaması en zor olandır, profesyonel özel uygulama makinesiyle yapılabilir. 

Profesyonel uygulamada alan metrekare değeri ölçülür, kullanılacak hammadde hesaplanarak makine ile yüzey kaplanır. 

Maliyeti yüksek yalıtım türü olması nedeniyle küçük uygulama alanları için tercih edilmez. 

Suya, sıcağa ve dona, kök penetrasyona karşı dayanıklı, çatlak köprüleme özelliklerine sahip, su buharı geçirgenliğiyle birlikte, mükemmel termal, hava ve UV direnci sağlar.

Isı yalıtımına katkıda bulunan yüksek güneş yansıtma özelliği sağlar. -40oC ila +90oC sıcaklık aralığında esnekliğini korur. Hemen hemen her türlü yüzeye mükemmel yapışma sağlar.

WhatsApp WhatsApp