Mevcut Çatı Sistemlerinin Üzerine Püskürtme Köpüğü Uygulama Yolları

Sprey Poliüretan Köpük (SPF) çatı kaplama, günümüzde mevcut olan en gelişmiş ticari çatı kaplama sistemlerinden biridir, çünkü çok yönlülüğü, dayanıklılığı ve maliyet açısından rekabetçi özellikleri. SPF çatılar, çağdaş ticari çatı kaplama seçeneklerinden farklıdır, çünkü şantiyede uygulayıcı tarafından üretilir ve birçok parçaya bölünüp mekanik olarak takılmak yerine bir binanın dış hatlarına mükemmel şekilde uyum sağlamak üzere üretilir. En önemlisi sprey uygulandığı için eksiz ve yekpare bir bariyer oluşturur, hava ve su sızmasına izin vermez.

MEVCUT TİCARİ ÇATIM ÜZERİNDE SPREY KÖPÜK KULLANABİLİR MİYİM?

Sprey uygulanan bir çatı kaplama sistemi, mevcut bir düz çatı sistemini eski haline getirmek için harika bir seçenektir. Bununla birlikte, mevcut çatıların tümü SPF çatı restorasyonu için aday değildir. Alt tabakaya yapışan, dikişsiz, hafif ve kendiliğinden yanıp sönen, yüksek performanslı yerinde püskürtme sisteminin kurulabilmesi için uygulama ve işçilik birinci sınıf kalitede olmalıdır. Ayrıca SPF uygulayıcısı mevcut çatının tipi ve durumu hakkında detaylı bilgiye sahip olmalıdır. Kısıtlamalardan herhangi biri karşılanmazsa, yeni köpük çatı beklendiği gibi çalışmayabilir.

Herhangi bir sprey poliüretan köpüğün uygulanmasından önce çatı yüzeyi kontrol edilmelidir. Amaçlanan amaç: yüzeyin temiz ve SPF'nin mevcut çatı kaplama malzemesine düzgün bir şekilde yapışmasına izin verecek durumda olmasını sağlamak. Mevcut bir çatı üzerinde uygun SPF çatı uygulamasını belirlemek için aşağıdakiler yerine getirilmelidir:

SPF Uygulaması için Ticari Çatı Yüzey Muayenesi:

Bir SPF çatı restorasyonunun uyumluluğu için mevcut bir ticari düz çatı taranırken karşılanması gereken iki genel ilke vardır:

Mevcut çatı kaplama sisteminin altındaki potansiyel neme doygun alanları belirlemek için karot numuneleri alınmalıdır. %25 veya daha fazla suya doymuş bir çatı kaplama sistemi, genel olarak tam bir yırtılma ve yeniden çatı ile sonuçlanacaktır. MDP şeritleri kullanılarak doğru nem okumaları elde edilebilir.

Mevcut çatının altındaki montajın yapısal özelliklerini belirlemek için karot numuneleri alınmalıdır. Güverte çürüme, korozyon
ve diğer bozulmalar açısından incelenmelidir. Zayıf alanlar onarılmalıdır. Bazı durumlarda, müşteri ve bina sakinleri için kod uyumlu ve güvenli bir ürün elde etmek için tam bir yırtma gerekli olabilir.

Bu iki görev yerine getirildikten sonra, uygulayıcı devam edebilir.

Membran Çatılar:

Tüm gevşek agrega, kir, kalıntı, gres ve yağ, elektrikli süpürge, hidro-vakum veya diğer uygun yollarla mevcut çatı yüzeyinden çıkarılmalıdır. Gevşek membran dikişleri ve diğer açıklıklar mekanik olarak emniyete alınmalıdır, ancak hava ve su buharı geçirgen bırakılabilir. Gevşek, hasarlı ve bozulmuş pervazlar, detaylar ve ekipman onarılmalı, emniyete alınmalı veya kaldırılmalıdır.

Membran kabarcıkları ayrılmalı ve daha sonra sabitlenmelidir. Gevşek serilmiş membranlar, mekanik olarak sabitlenmiş levha ile kapatılarak çıkarılmalı ve sabitlenmelidir.

Ahşap Yüzeyler:

Kontrplak, en az 15/32" kalınlığında dış sınıf ("X") olmalı ve yerine sağlam bir şekilde takılmış olmalıdır. Ataşman, rüzgarın yükselmesine karşı direnç için bina kodu gereksinimlerini karşılamalıdır. Ahşap, ölçüldüğü gibi %18'den fazla su içeremez. ASTM D 444-84 veya ASTM D 4442-84 uyarınca.

Dil ve Oluk, Kaplama veya Planking, değişken açıklıklar ve yaşlanma ve büzülmenin etkileri nedeniyle minimum 1/4" kalınlığında dış sınıf kontrplak veya uygun kaplama ile kaplanmalıdır.

Astar uygulamasından önce tüm gevşek kir ve kalıntılar basınçlı hava, vakum veya süpürge kullanılarak temizlenmelidir. (Su ile yıkanmaz.)

Ahşap güverteler, optimum yapışmayı sağlamak için köpük üreticisinin onayladığı astar ile astarlanmalıdır. Astar, kurulum ve SPF uygulaması arasında herhangi bir ek nem birikmesine karşı koymak için ahşap güverte kurulur kurulmaz uygulanmalıdır.

Metal Çatı Yüzeyleri:

Düz yapısal metal çatı güverteleri 22 gauge'den daha hafif olmayacaktır. Eğimli bir metal bina çatı paneli, 12 inçte 1/4 inçlik bir eğimle 29 gauge'den daha hafif olmamalıdır.

Tüm derzler doğru bir şekilde üst üste bindirilmeli, kapatılmalı ve sabitlenmelidir. Metal yüzeyde gevşek kireç, pas, aşınmış veya tebeşir boyası yoksa aplikatör basınçlı hava, basınçlı yıkama, vakum veya süpürge kullanarak gevşek kiri temizleyebilir. Gres, yağ ve diğer kirleticiler uygun temizleme solüsyonlarıyla temizlenmelidir.

Oluklu metal çatı güverteleri, daha pürüzsüz ve daha düzgün bir yüzey elde etmek için SPF uygulamasından önce olukları kapatmak veya doldurmak için uygun bir yöntem gerektirir. EnduraRock köpük ve çakıl çatı ile, bir ağ kumaş çatı güvertesi boyunca yuvarlanarak, olukları kaplayarak ve çatı güvertesine gergin bir şekilde çekilebilir.

Beton Çatı Yüzeyleri:

Her durumda, beton çatı yüzeyleri harç ve kimyasal ayırıcı maddelerden arındırılmış olmalıdır. Aplikatör, basınçlı hava, vakum veya süpürge kullanarak gevşek kiri, tozu ve kalıntıları çıkarmalıdır. Yağ, gres, kalıp ayırıcı maddeler veya diğer kirleticiler uygun eğilme solüsyonları ile temizlenmelidir. Tüm beton yüzeylerin SPF üreticisinin önerdiği beton astar ile astarlanması tavsiye edilir.

Çatı güverte derzleri ve 1/4" üzerindeki açıklıklar, SPF uygulamasından önce derzlenmeli veya kalafatlanmalı ve kürlenmeye bırakılmalıdır. Ayrıca, uygulamadan en az 28 gün önce betonun kürlenmesine izin verilmelidir.

Yerleşik Çatı Kaplaması (BUR):

Ankastre Çatı Kaplama (BUR), bitüm emdirilmiş keçe ve sıcak (veya soğuk) moplanmış bitümün alternatif uygulamalarından oluşan bir çatı kaplama membranıdır. Yüzey, bitüm ile taşkınla kaplanabilir ve ezilmiş cüruf veya çakıl ile gömülebilir.

SPF uygulamasından önce tüm gevşek çakıl, toz ve kalıntılar bir vakum, elektrikli süpürge veya basınçlı hava kullanılarak çıkarılmalıdır. SPF uygulamasından önce uygun kuruma süresine izin verilirse ıslak vakum da kullanılabilir.

BUR tertibatında nem olup olmadığını belirlemek için çatı iyice incelenmeli veya test edilmelidir. Doymuş yalıtım kaldırılmalı ve uyumlu malzemelerle değiştirilmelidir. Mevcut çatı ayrıca BUR keçe katmanları, yalıtım ve güverte arasındaki uygun yapışma açısından da kontrol edilmelidir. Zayıf yapışma alanları mekanik olarak sabitlenebilir. Kabarcıklar, kırışıklıklar, tokalar ve balık ağızları kesilerek çıkarılmalı veya sıkıca sabitlenmelidir.

Tüm yumuşak mastik, asfaltik malzemeleri, gevşek dolguyu, gevşek karşıt dolguyu ve çakıl durdurucuları gerektiği gibi çıkarın veya yeniden sabitleyin.

Sprey Poliüretan Köpük (SPF) Çatılar:

Mevcut SPF çatı sistemleri çoğu durumda kurtarılabilir. Aplikatör, iyi yapışmış kapalı hücreli köpük açığa çıkana kadar mevcut köpük çatının üst tabakasını kazıyarak kazımalıdır. MDP şeritleri daha sonra mevcut köpükte nem olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Doygunluk miktarına bağlı olarak, varsa, köpük tamamen çıkarılabilir ve kuru güverteye indirilebilir veya kurumaya bırakılabilir (Tabiat Ana zaman izin verirse). Tüm gevşek toz, köpük ve kalıntılar basınçlı hava, vakum veya süpürge ile temizlenmelidir. Daha sonra kuru kazınmış köpük yüzeyine yeni köpük uygulanabilir. Her geçiş kalınlığı en az 1/2" olmalı ve köpüğün tüm kalınlığı aynı gün içerisinde ilgili çatı bölümüne uygulanmalıdır.

WhatsApp WhatsApp